Олу

Олуи табиӣ Аз Тоҷикистон, ки бо сулфур, равған, шарбат ва дигар консервантҳо коркард намешавад. Он бо бӯйи аъло ва гӯшти ширин фарқ мекунад.

Олу манбаи бойи антиоксидантҳо ба монанди антоцианинҳо, кислотаи аскорбин, каротиноидҳо, витамини Е Мебошад. Ҳамаи ин моддаҳо дар мубориза бо радикалҳои озод иштирок мекунанд, ки пиршавиро метезонанд ва бисер бемориҳоро ба монанди Алтсгеймер ва Паркинсон ба вуҷуд меоранд. Олимон тавонистанд байни илова кардани олу ба парҳези ҳаррӯза ва беҳтар кардани хотира робита барқарор кунанд.

Тадқиқот нишон дод, ки истеъмоли олу ба таври мунтазам зичии минералӣ ва биомаркерҳои устухонро беҳтар мекунад. Олимон ин таъсирро ба антиоксидантҳои дар таркиби мева мавҷудбуда нисбат медиҳанд, ки стресси оксидативиро коҳиш медиҳанд ва сатҳи гормонҳоеро, ки барои ташаккули массаи устухон масъуланд, зиед мекунанд . Витамини К дар таркиби олу дар мубодилаи калтсий нақши калидӣ мебозад-минерали асосии дар устухонҳо ва дандонҳо мавҷудбуда.

Бо шарофати нах ва миқдори зиеди об дар таркиби худ, олу холестерин ва намакро аз бадан хуб хориҷ мекунад, БА КОРИ GI кӯмак мекунад, аз вайроншавии меъда, аз ҷумла қабзият пешгирӣ мекунад. Азбаски мева камкалория ҳисобида мешавад, онро барои кам кардани вазн ба парҳезҳои мутавозин ворид кардан мумкин аст. Баъд аз ҳама, хӯрокҳои аз нах бой, ба гуфтаи олимон, истеҳсоли гормонҳоро коҳиш медиҳанд, ки гуруснагиро ба вуҷуд меоранд.